Hoe meer plezier terugvinden in jouw leven


Het is belangrijk dat je jezelf echt leert kennen zodat je weet wie jij exact bent. Maw. om naar je essentie te gaan en je kern, de weg van je hart te volgen.
 

Competenties en talenten

Om te weten wat jouw voldoening geeft, kan je het best kijken naar wat je talenten zijn. Hiermee bedoel ik wat jouw natuurlijke aanleg is; het hebben van een gave.
Een talent is niet hetzelfde als een competentie. Een competentie kan je aanleren, een talent is een gave en gebeurt vanuit flow.
Een talent hebben is vaak niet voldoende om resultaten te behalen. Soms zal je nog een aantal vaardigheden of technieken nodig hebben om dit talent in actie om te zetten. Bijvoorbeeld : Sien heeft een duidelijk gedrag ontwikkeld dat past bij haar talent om te organiseren en flexibel om te gaan met veranderingen. Ze heeft een aantal tools geleerd om te organiseren en om hierover in gesprek te gaan met anderen zodat ze feedback kan verzamelen om nog beter om te gaan met veranderingen.
 

Jouw “Waarom”

Talenten en competenties is één ding. Jouw “Waarom je iets doet” is minstens even belangrijk om weer voldoening en plezier uit je leven en je job te halen. 
Een heel goed boek die je daarin kan helpen is die van Simon Sinek “Vind je waarom” of “Find your why”. Die heeft mij in ieder geval veel duidelijkheid gebracht waardoor ik nu meer mijn missie naleef en er ook weer meer vreugde en plezier in mijn leven komt. Dit geeft mij dan weer meer energie om verder te gaan.

Blokkades, angsten, overtuigingen en patronen

Wat ook nog heel belangrijk is buiten het kennen van je talenten, competenties en je “waarom”, is te weten wat jou allemaal blokkeert. 
Welke (negatieve) gedachten, angsten, overtuigingen en patronen houden jou tegen om voluit te kunnen leven ? Dit kan gaan van ‘ als ik niet altijd ‘ja’ zeg tegen een ander, gaan ze mij niet graag zien’ tot ‘ik ben dom of het niet waard om dit te bereiken’.
Maak voor jezelf eens een lijst op van alles wat jou mogelijks tegenhoudt om meer plezier te vinden in het leven en jouw levenspotentieel voluit te kunnen leven.
 
Je kan altijd de gratise angsttest doen om te kijken wat jouw angst -en stressniveau is en wat jou nog tegenhoudt om met plezier te leven.


 






0 Comments

Leave a Comment