Waarom vallen wij zo graag in een slachtofferrol ?


Het overkomt ons wel allemaal eens en vaker dan dat we denken, dat we in slachtofferrol kruipen. We praten het onszelf dan aan dat we slachtoffer geworden zijn van een situatie om ons heen.
 
Uiteraard gebeuren er wel eens dingen in ons leven waarin we echt slachtoffer zijn. Er zijn echter mensen die een slachtofferrol op zich gaan nemen en in het gevoel gaat verzwelgen van : “ Kijk wat ze mij hebben aangedaan”. Vervolgens hebben ze heel veel zelfmedelijden en verwachten van hun omgeving dat ze mee lijden. Dit kan een fase zijn in hun leven maar kan ook deel uitmaken van hun identiteit.
 

Waarom het slachtoffer zijn ?

Dit slachtoffergevoel of arme-ik-gevoel levert ons altijd iets op. Als ze ons niets zouden opleveren, zouden we ze ook niet hebben. Ze geven ons iets en ze hebben een doel.
Wie als kind vaak alleen maar aandacht kreeg als hij ziek was, gaat een ziekte creëren. Wie dan ouder wordt en zich als arme-ik blijft gedragen, heeft als volwassene een probleem. Dit is een gevolg van het verleden maar hoeft zich daarom niet te blijven manifesteren. Als volwassene ben je zelf verantwoordelijk voor je leven. Je dient dan ook geen beschuldigende vinger meer uit te steken naar anderen en naar wat die jou hebben aangedaan. Heb je echter nog last van je verleden dan ben jij degene die de verandering in gang moet zetten en houden. En wie dat niet alleen kan, moet hulp zoeken. 
Vaak ligt er aan de basis van het arme-ik-gevoel een angst.
 
Wil jij graag weten wat jouw angstniveau is, doe dan zeker onderstaande gratise test.





0 Comments

Leave a Comment