Waarom je niet met stress moet blijven lopen

Een bepaalde mate van spanning is wel aanvaardbaar en noodzakelijk om optimaal te kunnen functioneren. Zelfs een doorgewinterde artiest voelt nog altijd een bepaalde druk voor een optreden. Deze druk is ook nodig om een daverende show neer te zetten, zich te ontladen en nieuwe energie op te doen. Wanneer er geen druk meer zou zijn, zou zijn show snel aan interesse inboeten.
 
Spanning moet zich ook kunnen ontladen. Wanneer je je spanning niet kan ontladen op het werk, dien je andere middelen te zoeken om je te ontspannen. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen gaan fietsen of hardlopen, zwemmen of fitnessen. Wanneer er geen ontlading plaats vindt, hoopt de spanning zich op met als gevolg dat je zal gehinderd worden in je normaal functioneren. Dan dreigt er stress te komen. Iemand die aan stress lijdt, is emotioneel en fysiek niet in balans en kan niet goed reageren op impulsen van buitenaf.
 
Ernstige stressklachten kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van burn-out, depressie of angststoornissen. Dat wil je het liefste voor zijn want eens je in de dieperik beland bent, is het niet evident om er weer uit te kruipen en ben je ook nooit meer dezelfde. Vooraleer je energie en vitaliteit weer op peil zijn, je veerkracht en draagkracht in balans zijn, ben je een paar maanden verder en bij sommige jaren.
Dus beter anticiperen en voorkomen dan te moeten genezen.
 
Wil je weten hoe ver het staat met jouw stress, spanning en angst ?
Je kan altijd een gratise angsttest doen om te kijken wat jouw angst -en stressniveau is.




0 Comments

Leave a Comment