Hoe leer jij om positief te piekeren ?


Piekeren is niets meer en niets minder dan het creëren van een cirkel van gedachten. Wanneer je begint met denken kan je dit zien als het begin van de cirkel. Op het moment dat je cirkel rond is ben je aan het piekeren. 
 
Piekeren leer je jezelf aan en kan je dus bijgevolg ook afleren met eenvoudige technieken. 
 
Vanuit onze opvoeding zijn de meeste onder ons het gewoon om alles altijd negatief te zien en altijd het ergste te verwachten en beginnen we dus negatief te piekeren. Bijvoorbeeld : ‘Ik ga dat werk niet aankunnen want ik ben dom en maak veel fouten.’ ‘Wanneer ik veel fouten maak, gaan mijn collega’s kritiek geven en gaat mijn baas boos op mij worden’. ‘Wanneer dit te vaak gebeurt ga ik mijn ontslag krijgen en sta ik weer op straat.’ 
We zijn dus altijd bezig met negatieve gedachten en daardoor halen we ons zelfbeeld ook naar beneden.
 
Willen we ons zelfbeeld naar boven krikken en stoppen met die negatieve gedachten, is het belangrijk dat we leren om positief te gaan piekeren.
 
De kracht van positief piekeren betekent dat je je gaat concentreren op positieve elementen. Bijvoorbeeld : ‘Ik voel me ontspannen,’ of : ‘natuurlijk lukt het mij om zonder fouten dit rapport uit te typen’ of : ‘ik zal die meeting perfect kunnen leiden zonder dat ik door de mand val’.
 
Positieve gedachten kan je extra versterken door ze te visualiseren en ook op te schrijven. Je kan deze positieve gedachten dan dagelijks weer herlezen of voor de geest halen. Wanneer er dan toch kleine “gremlins” in je hoofd kruipen die dat willen saboteren, stuur je ze de laan uit en bedank je hen vriendelijk voor hun bezorgdheid. 
 

Visualiseren

Wanneer je visualiseert, ga je je aandacht naar binnen richten. Dit doe je het best door je eerst te concentreren op je ademhaling. Zo kom je van binnenuit tot rust. Een bepaald moment van rust en een houding die voor korte tijd naar binnen is gericht, zijn heel belangrijk om het evenwicht te herstellen dat vaak zoekraakt doordat wij ons teveel richten naar een wereld buiten onszelf. 
Deze methode is op zich heel eenvoudig en kan je op ieder moment van de dag uitvoeren.
Het zijn die momenten die jou opnieuw opladen, jou op nieuwe ideeën brengen, jou inspireren en vaak oplossingen bieden voor de problemen van dat moment.
Ik wens jou dus veel succes om hiermee aan de slag te gaan.

Wil jij echter weten of je gestresseerd bent door het piekeren en overspannen rondloopt, doe dan zeker eens de angsttest.


0 Comments

Leave a Comment