Hoe je stress de baas blijft !


Er zijn een aantal technieken die je zelf al kan toepassen om stress de baas te blijven.
 

Positieve mentale staat

Positieve gedachten helpen jou om stress te onderbreken en je aandacht te richten op iets wat je geen enkele stress geeft. Maw. Je dient je aandacht te richten op iets wat positiefs is en je een goed gevoel geeft. Het is belangrijk dat je daar een gewoonte van maakt, zodat je er, juist wanneer het niet goed gaat, op kunt terugvallen. Het is een kwestie van je aandachtspunt te veranderen.
Mijn eigen strategie is eenvoudig. Ik geef mezelf even de tijd om me rot te voelen over een tegenslag of iets dat ik heb meegemaakt. Eens goed huilen en roepen kan deugd doen. Het is wel belangrijk dat je niet te lang in die situatie blijft hangen en je jezelf weer ter orde roept en je je richt op je doelen. 
 

Verbreek de verbinding

Wanneer je voelt dat de stress op je afkomt, is het belangrijk om die te onderbreken. Dit doe je door regelmatig te ‘verdwijnen’. Schakel je telefoon uit, bekijk geen mails in de weekends, neem tijd voor jezelf om te ontspannen.
Door de technologie zijn we vierentwintig uur per dag, zeven op zeven bereikbaar. Dus zelf in onze vrije tijd hebben we te maken met stress. Het is dan ook heel belangijk om die verslavende verbinding te verbreken en regelmatig een mentale pauze in te lassen. Meditatie kan hierbij goed helpen maar zet dan wel de telefoon uit.
 

Vermijd cafeïne

Cafeïne stimuleert de adrenalineproductie. Adrenaline is de bron van de vecht –of vluchtrespons, een overlevingsmechanisme dat puur fysiek is en rationeel moeilijk te doorbreken is. Het is handig als je achtervolgd wordt door een beer, maar minder handig als je je druk maakt over een e-mail. Cafeïne kan hetzelfde effect veroorzaken en een fysieke stressreactie creëren. Nog beter is het om cafeïne te vermijden en kruidenthee te drinken als je stressgevoelig bent.
 

Voldoende slapen

Wanneer je niet voldoende slaapt en je een zeer intens leven hebt dan gaat je lichaam langzaamaan aftakelen. Dit kan vaak de aanleiding zijn tot burn-out. Zorg er dus voor dat je op tijd naar bed gaat en minimaal zeven uur per nacht slaapt. Wanneer je onvoldoende slaap krijgt gaan je stresshormonen omhoog en neemt de kans op overgewicht en diabetes toe.
 

Elimineer negatieve innerlijke dialogen

Leer te managen wat je tegen jezelf zegt. Hoe meer je negatieve gedachten laat maken door je hoofd, hoe krachtiger ze worden. En negatieve gedachten zijn geen feiten. Wanneer je jezelf betrapt op deze gedachten, stop dan onmiddellijk met wat je aan het doen bent en schrijf ze op. Zo neem je afstand en kan je er met een heldere blik naar kijken en zien wat er op onbewust niveau gebeurt. Pas dan kan je die gedachten gaan veranderen door meer positievere gedachten die jij wel wil. Veel gedachten in ons hoofd zijn gewoon niet waar zoals ‘Niemand luistert naar me’, ‘ik sta er alleen voor’, ….Je onbewuste maakt alles veel groter en dramatiseert graag. Vaak worden dan woorden gebruikt zoals ‘altijd’, ‘nooit’, ‘iedereen’ en ‘niemand’. 
Vervang dus je negatieve gedachten door positieve en je zal zien dat je je ook snel beter zal voelen.

Wil jij weten of je gestresseerd bent door het piekeren en overspannen rondloopt, doe dan zeker eens de angsttest.


0 Comments

Leave a Comment